Informacja Dolnośląskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii we Wrocławiu

08/07/2014

Informacja Dolnośląskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii we Wrocławiu

Powiatowy Lekarz Weterynarii we Wrocławiu przypomina, że w dalszym ciągu obowiązuje  Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. Nr 207 poz. 1370 z dnia 4 listopada 2010r.) Niniejsze rozporządzenie w § 4 nakłada na właściciela zwierzęcia obowiązek informowania Powiatowego Lekarza Weterynarii o zamiarze dokonania uboju w celu pozyskania mięsa na użytek własny, na co najmniej 24 godziny przed planowanym ubojem, z wyłączeniem drobiu i zajęczaków. Jeżeli ubój ma być dokonany na terenie gospodarstwa, w którym zwierzęta były utrzymywane informacje przekazuje posiadacz zwierząt. W przypadku gospodarstwa uprawnionego do prowadzenia uboju zwierząt pochodzących z innych gospodarstw – informacje przekazuje uprawniony podmiot prowadzący gospodarstwo, na terenie, którego dokonywany będzie ubój.

            Do niniejszego rozporządzenia została wydana zmiana z dnia 19 marca 2014r. pod pozycją 356, która dodaje między innymi § 2 a w brzmieniu: ust. 1. Dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa, w celu produkcji mięsa, świń utrzymywanych w gospodarstwie podlegającym ograniczeniom, nakazom lub zakazom, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 2, wydanym w związku z wystąpieniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej afrykańskiego pomoru świń u dzików lub wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium państwa trzeciego lub państwa członkowskiego Unii Europejskiej, graniczących z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, pod warunkiem, że świnie te były utrzymywane w tym gospodarstwie, co najmniej przez 30 dni przed ubojem, a mięso pozyskane w wyniku takiego uboju zostanie poddane badaniu poubojowemu.

Ust. 2. Jeżeli w wyniku przeprowadzenia badania poubojowego istnieje podejrzenie wystąpienia afrykańskiego pomoru świń, pobiera się próbki w kierunku afrykańskiego pomoru świń”.

            Zgłoszenia powinny zawierać informacje określone w § 4 ust. 2. W przypadku uboju cieląt do 6 miesiąca życia, owiec i kóz, informacje przekazywane muszą być w formie pisemnej, zawierającej dodatkowo oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka.

            Nadmieniam, że mięso świń i nutrii poddanych ubojowi oraz mięso dzików odstrzelonych, w celu produkcji mięsa, obligatoryjnie poddaje się zgodnie z § 7 ust. 1 niniejszego rozporządzenia, badaniu na obecność włośni.

            Jednocześnie informuję, że niedopełnienie powyższych obowiązków skutkować będzie nakładaniem kar pieniężnych przewidzianych rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 maja 2010r. w sprawie wysokości kar pieniężnych za naruszenia przepisów o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. nr 93 poz. 600 z późniejszymi zmianami) w wysokości od 100,00 zł. do 2000,00 zł.

            Zgłoszeń pisemnych należy dokonywać na adres Powiatowego Inspektoratu Weterynarii we Wrocławiu, całodobowo faksem na numer 71-347-98-39, mailem na adres: wroclaw@wroc.piw.gov.pl lub w przypadku uboju zwierząt innych niż cielęta, owce i kozy, ubój można zgłosić telefonicznie pod numer 71-347-98-20 od poniedziałku do piątku, w godzinach od 7:30 do 15:30.

Wszystkie niezbędne dane związane z ubojem zwierząt na użytek własny wraz ze wzorami załączników, są również dostępne w formie elektronicznej na stronie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii we Wrocławiu pod adresem  http://www.wroc.piw.gov.pl/piwwroc.php w zakładce
„Do pobrania”.

  • Wzór powiadomienia o zamiarze uboju cieląt do 6 miesiąca życia, owiec i kóz określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
  • Wzór powiadomienia Powiatowego Lekarza Weterynarii w przypadku uboju świń 
Autor: 
Dorota Demko